Κλιματική αλλαγή: Ευχή ή κατάρα;

ΑΛΗΘΕΙΑ, ποιος δημιούργησε όλα αυτά που προκαλούν την κλιματική αλλαγή; Η ίδια η Γη, ή εμείς οι άνθρωποι που φιλοξενούμαστε πάνω σ’ αυτήν; Η απάντηση είναι απλή: Εμείς οι άνθρωποι. Γιατί η τεχνητή πρόοδος στην ανθρωπότητα απαιτούσε, και απαιτεί, μορφές – παραγωγές ενέργειας. Έτσι απλά, μέσα στους αιώνες και ιδιαιτέρως από το 1450 μ.Χ., οι έξυπνοι άνθρωποι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είναι το πετρέλαιο, το υγραέριο και,

ΚΛΙΜΑφυσικά, οι γαιάνθρακες, οι πρώτες ύλες, ιδανικές για την παραγωγή ενέργειας, άρα περιζήτητες από όλους. Μέχρι τα μέσα σχεδόν του 20ού αιώνα, το κλίμα σ’ όλη τη Γη ήταν λίγο ή πολύ γνωστό, προβλέψιμο και μελετημένο. Οι απόψεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή λίγο – πολύ διαφέρουν, αλλά για ένα είναι σίγουροι: ότι κάτι φταίει. Το άσχημο και ανούσιο για πάρα πολλούς επιστήμονες είναι ότι προσπαθούν να θεραπεύσουν το φαινόμενο και όχι τις αιτίες που τo δημιουργούν. Κρίμα, γιατί το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται έτσι. Θα πρέπει να καταπολεμηθεί πρώτα η αιτία του.

ΑΣ ξεκινήσω, λοιπόν, με τις ερωτήσεις μου, που έχουν άμεση σχέση με το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής:

ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ότι η ηλικία της Γης μέχρι και σήμερα είναι 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια; Ασφαλώς και συμφωνείτε. Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι η Γη μας είχε και έχει το βάρος της, τις διαστάσεις της, τον άξονά της, την κλίση της, κατά 23° 26’ και 6’’ προς Βορρά, ενώ η γωνία αυτής μειώνεται κάθε χρόνο κατά 0,0047’’, δημιουργώντας σιγά σιγά νέα δύσκολα προβλήματα στη φυσική της εξέλιξη και τη συνέχειά της;

ΕΤΣΙ, όμως, δημιουργείται η διαταραχή των έλξεών της από αυτήν προς τη Σελήνη, τον Ήλιο και τους άλλους γνωστούς πλανήτες, των ονομαζόμενων Γήινων. Έτσι αρχίζουν οι μεταβολές στην εκκεντρικότητα της τροχιάς της Γης, αλλά και στην κλίση του άξονά της, που ίσως είναι η βασικότερη αιτία της αλλαγής του πανγήινου κλίματός της, μέσα στη συνέχεια της ζωής της.

ΞΑΝΑΡΩΤΩ πάλι και ας με συγχωρήσετε, γι’ αυτό: Η Γη έχει τη βαρύτητά της, έχει τα μαγνητικά και τα ηλεκτρικά πεδία της, έχει τις φυγοκεντρικές δυνάμεις της, γύρω από τον άξονά της, έχει, έχει, και όλα αυτά, για το άριστο της λειτουργίας της, αλλά και ως ένας πλανήτης; Η απάντησή σας είναι ασφαλώς ναι.

ΤΟ πετρέλαιο έχει το βάρος του. Το υγραέριο, οι γαιάνθρακες; Όταν όμως αυτά μπαίνουν στην παραγωγή ενέργειας, τότε χάνουν το βάρος τους, κατά 99%, ενώ το περίπου 1% είναι τα σκουπίδια τους επάνω στη Γη μας και, φυσικά, στην ατμόσφαιρά της, με τις γνωστές συνέπειές τους. ΑΠΟ το 1775 που άρχισαν να τηρούνται τα στατιστικά στοιχεία της εξόρυξής τους ή της άντλησής τους από τη Γη, γνωρίζετε πόσα δισεκατομμύρια τόνοι βάρους τους έγιναν ενέργεια και σκουπίδια μέχρι και σήμερα; Άρα, η Γη έγινε ελαφρότερη, άρα ο άξονάς της κάθε χρόνο μειώνεται, άρα η έλξη του Ηλίου προς αυτή την έφερε πιο κοντά του. Άρα αυξήθηκε και η θερμοκρασία της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, η Γη χάνει ένα μικρό μέρος του βάρους της και από τις πυρκαγιές, μικρές ή μεγάλες, των δασών παγκοσμίως.

ΟΣΟ, λοιπόν, η Γη «τραυματίζεται» από μέσα και από έξω της, τόσο πυκνά γίνονται και επικίνδυνα τα φυσικά της φαινόμενα. Η λύση είναι ο ήλιος, ο αέρας, τα ποτάμια, η άμπωτη, η παλίρροια, μερικές θάλασσες κ.ά. Αυτά όλα όμως χρειάζονται χρόνια για να αντικαταστήσουν τα παλιά  ενεργά  στοιχεία.  Ας  ελπίσουμε λοιπόν  να  γίνουν  έως  το  2030. ΜΗ ξοδεύετε χρόνο και χρήμα για τη θεραπεία των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Δώστε τα χρήματά σας για έρευνες νέων μεθόδων παραγωγής ενέργειας. Αλλιώς, τις εξελίξεις που επιθυμείτε, θα τις γνωρίσουν… μόνο τα εγγόνια σας.

Σ. Βαρώσης

Ερασιτέχνης παρατηρητής

This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.