Πάφος: Οδός «Ευάγγελου Λουκά Κουταλιανού»

  Ο Δήμος τίμησε έναν εθνικό αγωνιστή, με μεγάλη προσφορά


ΟΔΟΣ Ευάγγελου Λουκά Κουταλιανού, στην Πάφο: Προς τιμήν του ηρωικού πλοιάρχου του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού, ο οποίος κουβαλούσε μυστικά στην Κύπρο όπλα και εκρηκτικές ύλες για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59. Η ονοματοδοσία και η αποκάλυψη της πινακίδας της Οδού έγινε σε σεμνή τελετή, με
χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος και την κόρη του αείμνηστου κατετάνιου, Βασιλική Κουταλιανού-Ραπατζίκου. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα εκτέλεσε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου.
Η «Οδός Ευάγγελου Κουταλιανού» είναι λοιπόν γεγονός, 65 χρόνια μετά τη σύλληψη του Καπετάν Βαγγέλη, πλοιάρχου του ιστιοφόρου «Άγιος Γεώργιος», που μετέφερε πολεμοφόδια. Είχε προηγηθεί ακόμη μια αποστολή όπλων για τον ίδιο σκοπό με το πλοιάριο «Σειρήν», με καπετάνιο και πάλι τον Κουταλιανό, η οδός με το όνομά του οποίου τιμά ιδιαίτερα τον Δήμο Πάφου, αφού αποδεικνύει εμπράκτως ότι αφουγκράζεται τα μηνύματα της Ιστορίας και ξέρει να επιβραβεύει τους πρωταγωνιστές της.
Η ΟΔΟΣ με το όνομα του καπετάν Βαγγέλη βρίσκεται στα όρια της πόλης της Πάφου προς τη Χλώρακα, σε μικρή απόσταση από τις τοποθεσίες «Βρέξη» και «Ροδαφίνια», όπου έγινε η εκφόρτωση του πολεμικού υλικού.
Για την Ιστορία αναφέρεται ότι, η αποστολή Κουταλιανού στη«Βρέξη», τον Μάρτη του 1954, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τα δε όπλα παραλήφθηκαν με ασφάλεια από τους αγωνιστές Χλώρακας. Το ίδιο δεν συνέβη, δυστυχώς, και στις 25 του Γενάρη ’55, όταν το «Άγιος Γεώργιος» έπεσε στα χέρια των

 

Άγγλων μετά από προδοσία. Συνελήφθησαν τότε από την αποικιακή Αστυνομία ο καπετάν Βαγγέλης, ο ιδιοκτήτης του καϊκιού Α. Μέλλος, ο Α. Καραδήμας και οι ναύτες Μ. Χριστοδουλάκης και Μ. Αλιφραγκής. Συνελήφθησαν επίσης, ο στενός συνεργάτης του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γρίβα Διγενή, δικηγόρος Σωκράτης Λοΐζίδης ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει στην Ελλάδα, μαζί με όλη την ομάδα υποδοχής, από τους Χλωρακιώτες αγωνιστές: Κώστα Λεωνίδα (μετέπειτα ιερέα του χωριού), Νικόλα Μαυρονικόλα, Νικόλα Πενταρά, Χριστόδουλο Πενταρά, Χριστόδουλο Νικολάου, Κυριάκο Μαυρονικόλα και Μιχαλάκη Παπαντωνίου. Ακολούθησε, τον Μάιο του 1955, η καταδίκη τους σε πολύχρονες φυλακίσεις. Στον Καπετάν Βαγγέλη επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων χρόνων, αφού ο αποικιακός δικαστής έλαβε υπόψη τη λαμπρή, ουσιαστική συμβολή του στην Εθνική Αντίσταση του 1940-45. Κ. Μαυρονικόλας και Μ. Παπαντωνίου αθωώθηκαν.
ΟΠΩΣ επιβεβαιώνουν τα γεγονότα, συνειδητή πέρα για πέρα ήταν η προσφορά του Καπετάν Βαγγέλη στους εθνικούς αγώνες του Ελληνισμού. Αρκεί να τονισθεί, ότι το 1955 ήταν 50 χρονών με τρία παιδιά! Όμως τα έδωσε όλα για την πατρίδα και οι απανταχού Έλληνες θα σεμνύνονται μπροστά στην αφειδώλευτη προσφορά του και θα την έχουν εσαεί ως παράδειγμα.
ΤΟ 1962, η κοινότητα Χλώρακας είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει τον Κουταλιανό και να τον ευχαριστήσει για όσα τολμηρά έκανε για την Κύπρο. Που, βέβαια, δεν ήταν μόνο οι αποστολές πολεμικού υλικού. Το 1974, όταν έγινε η τουρκική εισβολή, ο καπετάν Βαγγέλης δεν δίστασε να διαθέσει τη σύνταξή του για τους πρόσφυγες.
ΟΙ σχέσεις Χλώρακας με το νησί της Σαλαμίνας, γενέτειρας του καπετάν Βαγγέλη, είναι στενές και αδελφικές, έχουν δε επισημοποιηθεί με τη διδυμοποίηση τους.
«Εγώ δεν πάω για λεφτά, αλλά για τ’ αδέλφια μου»
Ένθερμος πατριώτης με ιδιαίτερη αγάπη για την Κύπρο, ήταν ο Καπετάν Βαγγέλης. Και το απέδειξε από την πρώτη στιγμή που του προτάθηκε να μεταφέρει μυστικά στην Κύπρο οπλισμό για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Ήταν αρχές του 1954, όταν τον πλησίασε στην Αθήναγια το σκοπό αυτό ο αγωνιστής Ανδρέας Αζίνας, που τον ρώτησε, μάλιστα, «πόσα λεφτά ήθελε για το ταξίδι».
Κι αυτός, ακαριαία και με δυνατή φωνή, που εξωτερίκευε την ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα του, του απάντησε κοφτά:
– Άκουσε Χρίστο*, εγώ δεν θέλω λεφτά, ούτε πάω για λεφτά. Πάω γιατί μου γουστάρει. Για τ’ αδέλφια μου. Δεν συζητάω για λεφτά. Έχω μπέσα εγώ!..»
Και πράγματι είχε μπέσα ο Κουταλιανός και, σε δυο περιπτώσεις, έπλευσε προς την Κύπρο μεταφέροντας όπλα και εκρηκτικά για τον αγώνα. Όταν συνελήφθη και το Κακουργιοδικείο Πάφου τον καταδίκασε σε τετράχρονη φυλάκιση, ο «καπετάν Βαγγέλης», απευθύνθηκε με πυγμή στον Άγγλο δικαστή και του είπε:
– «Ως Έλλην Έπραξα το καθήκον μου, όπως κάποτε βοήθησα εσάς, έτσι τώρα βοηθάω τους αδελφούς Κυπρίους γιατί είμαι αποδεδειγμένα φίλος της Ελευθερίας»!..


   

Βαγγέλη καπετάνιε μου 

η Κύπρος σε δοξάζει,

κι ενώ βιώνει κατοχή

στ’ Αττίλα το αγιάζι,
να ξέρεις πως ιστορικά

η δόξα σου ανήκει
και για τον κάθε Κύπριο

στα των αιώνων μήκη
θα μένει η θυσία σου

ως παρακαταθήκη!

*«Χρίστος» ήταν το ψευδώνυμο του Αζίνα τότε, ο οποίος και εκπλάγηκε από το ότι ο «καπετάν» Βαγγέλης» το θυμόταν από την πρώτη τους συνάντηση, μήνες πριν. Παρών στη συνάντηση και ο πλοίαρχος Νίκος Σταμπολής, υπεύθυνος του Υπουργείου Ναυτιλίας της Ελλάδας για θαλάσσιες μεταφορές, βασικό «γρανάζι» για τις μυστικές αποστολές πολεμοφοδίων στην Κύπρο.
«Η Κύπρος, αιχμή του δόρατος για τον Ελληνισμό»
Ως φάρος ανάμνησης και έμπνευσης για τους νέους, προβάλλει από τον Ιούνιο του 2016 στο νησί της Σαλαμίνας στον Σαρωνικό Κόλπο, η προτομή του Καπετάν Βαγγέλη. Ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Αρχιεπισκοπή, τη Μητρόπολη Πάφου και ιδιώτες από την Κύπρο. Και διαχρονικό παραμένει το απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου για την δεινή κατάσταση στην Κύπρο:
«Καλούμαστε να κατανοήσουμε τις τουρκικές επιδιώξεις, που αποβλέπουν πρώτα στην τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου και στην αρπαγή, αργότερα, της Θράκης και του Αιγαίου, και να προσπαθήσουμε να τις ματαιώσουμε. Το σημείο αιχμής αυτή την ώρα για τον Ελληνισμό ολόκληρο είναι η Κύπρος. Αν χαθεί η υπόθεση της Κύπρου θα αρχίσει το ξήλωμα ολόκληρης της Ελλάδας. Η φωνή του καπετάν Βαγγέλη είναι ξεκάθαρη. Οι καιροί είναι δύσκολοι, η πατρίδα σε κίνδυνο, το χρέος δικό μας».
nikospa.wordpress.com
22/6/2019

This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.