Ο Γιώργος Μαυρογένης δεν πέθανε!

                   Έχει αναγεννηθεί και θα ζει αιώνια στην Κύπρο μας

Μαυγογένη μας αφήκες έργο μέγα, όσο λίγοι
κι η εκτίμηση για τούτο απ’ την Κύπρο δεν θα φύγει.
Πάντα ζωντανός θα μένεις, με πινέλο και με σμίλη
ήλιος φωτεινός, καθάριος, που ποτέ δεν θα’ χει δείλι!..

Έπεσε ο δρυς του πολιτισμού, ο κορυφαίος καλλιτέχνης του τόπου μας Γιώργος Μαυρογένης στα 91 του χρόνια και η Κύπρος ολόκληρη θρηνεί. Θρηνεί το τέλος της πρόσκαιρης παρουσίας του στα γήινα, αλλά και χαίρει διότι ο μέγας Μαυρογένης, με τη μετάβασή του στον Άδη έχει ταυτόχρονα αναγεννηθεί κι έτσι θα ζει αιώνια στο νησί μας ως βάθρο καταξίωσης και πολυσχιδούς προσφοράς.
Γεννήθηκε ξανά ο Μαυρογένης, αλλ’ αυτή τη φορά δεν πρόκειται να πεθάνει. Θ’ αποτελεί πάντα λίκνο πολιτισμού και πολύπλευρης καλλιτεχνικής, πολιτικής και κοινωνικής προσφοράς για το νησί μας αλλά και για το παγκόσμιο, το οποίο τον τίμησε με βραβεία και περγαμηνές όσο κανέναν άλλο συμπατριώτη μας.
Ζωντανός θα παραμένει πάντα ο εκλιπών πατριάρχης της καλλιτεχνίας, του ορθού πολιτικού λόγου και της κοινωνικής προσφοράς, που δημιούργησε η σμίλη, το πινέλο και η φαιά ουσία του μυαλού του, που μόνο στο συμφέρον της Κύπρου στρεφόταν.
Ζωντανός θα παραμείνει ο Μαυρογένης μέσα από τον πλούτο των έργων του: γλυπτών, σκηνογραφικών, ζωγραφικών, προσωπογραφικών, σκιτσογραφικών.
Ζωντανός θα παραμείνει ο Μαυρογένης για την άπιαστη σάτιρα και γελοιογραφία του, που – στην κυριολεξία – ανέβαζε και κατέβαζε Κυβερνήσεις και ταρακουνούσε πολιτικά κατασκευάσματα. Με ευπρέπεια και σεβασμό πάντα προς την αλήθεια και το δίκαιο και, πρώτιστα, για το συμφέρον της Κύπρου. Πρωτοπόρος στην αναγέννησή του αείμνηστου Γιώργου θα παραμείνει ο αγέραστος «Τόφαλλος», ο οποίος, με τη γνήσια κυπριακή παραδοσιακή του θωριά και τον ανόθευτο λόγο του, θα κρίνει, θα επικρίνει, θα εκθειάζει, θα νουθετεί και θα καθοδηγεί.
Ζωντανός θα παραμείνει ο Μαυγογένης, για το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτέλεσε μέσω των έργων του. Στ’ αλήθεια! Ποιος άλλος θα μπορέσει ποτέ να πλησιάσει τη γραφίδα του σε ιστορικούς πίνακες, σατιρικά σκίτσα, σκηνικά θεάτρου, καρναβαλίστικα άρματα, ή να ξεπεράσει τον διαχρονικό «Βρακά» της Γιορτής του Κρασιού; Ποιος θα απεικονίσει σε απόλυτο βαθμό όπως ο Μαυρογένης, τη σκηνή της καρατόμησης από τους Τούρκους το 1821 του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού; Ποιου η σμίλη θα ξεπεράσει τον εκλιπόντα σε προτομές και αγάλματα, που κοσμούν μουσεία, εκθεσιακούς χώρους και ιδιωτικές γκαλερί;
Ζωντανός θα παραμείνει ο Μαυρογένης και για τον ορθό, πατριωτικό, πολιτικό του λόγο, τον οποίο στήριζε πάντα με όλη τη δύναμη της ψυχής του σε γραφτά και ζωντανές παρεμβάσεις του.
Ζωντανός θα παραμείνει ο Μαυρογένης, ως υπόδειγμα ανιδιοτέλειας και φιλανθρωπίας. Χαρακτηριστικά, για τα οποία έδινε συνεχώς εξετάσεις και αρίστευε.
Ζωντανός θα παραμείνει ο Μαυρογένης και για τον τρόπο προβολής των σκέψεών του, τις οποίες χαρακτήριζε η ευθυκρισία και ο ευθύς, τολμηρός και τσεκουράτος λόγος.
Ζωντανός θα παραμείνει ο μαυρογένης και για την κυπροφελή διαχρονική του εισήγηση για τη δημιουργία θεματικού πάρκου με τα Εφτά Θαύματα της αρχαιότητας στο νησί μας. Αλλά νεκροί θα παραμείνουν, ζώντες ή μη, όσοι αρμόδιοι και αναρμόδιοι δεν έστησαν ποτέ ευήκοον ους στη σκέψη του αυτή, που η υλοποίησή της θα αναβάθμιζε τουριστικά, οικονομικά και κοινωνικά την Κύπρο. Νεκροί, επίσης, και όσοι έκαναν ότι συμφωνούσαν με το όραμά του, αλλά, στην ουσία, την υπονόμευαν, την αζρήστευαν και την παρέπεμπαν στις ελληνικές καλένδες.
Ζωντανός θα παραμείνει ο Μαυρογένης για την αταλάντευτη αξιοπρεπή στάση του σε όλα, την οποία, όπως και το απλησίαστο έργο του, ποτέ δεν εκτιμήθηκε από το επίσημο κράτος! Αρκεί να επισημανθεί, ότι μέχρι που έκλεισε τον κύκλο της επίγειας παρουσίας του, έβγαζε μόνος με τον κόπο και τον ιδρώτα το ψωμί της οικογένειάς του και με μια ευτελή σύνταξη. Και γι’ αυτό, πολλοί πρέπει να ντρέπονται.
Όλοι εμείς που τον γνωρίσαμε και είχαμε την ευκαιρία να συνεργασθούμε μαζί του στο πολιτικό και σατιρικό έργο του, μαζί με τους συγγενείς, φίλους και το ανώνυμο πλήθος των εκτιμητών του ανά το παγκύπριο, θα προσέλθουμε την Τρίτη 28 Μαΐου 2019 στην εκκλησία της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, να τον προπέμψουμε στην αιώνια κατοικία του με τα άνθη της αγάπης και της εκτίμησής μας. Πολλοί, επίσης, θα ακολουθήσουμε τη νεκρική πορεία προς το κοιμητήριο της Σφαλαγγιώτισσας στη Λεμεσό, όπου θα γίνει η ταφή του, στις 2.00 το απόγευμα.
Η γενέθλια γη της Λεμεσού με συγκίνηση θα δεχθεί το νεκρό σώμα του Μαυρογένη, ο οποίος την ανέδειξε καλλιτεχνικά όσο λίγοι.
Γιώργο Μαυρογένη σε κατευοδώνουμε με δάκρυά, αλλά καιμε  θερμό χειροκρότημα γιατί, αναγεννημένος πια πάνω από την Κύπρο μας , θα εμπνέεις, θα διδάσκεις και θα φρονιματίζεις εσαεί μέσω του τεράστιου έργου σου.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής,
συγγραφέας και ποιητής
nikospa.wordpress.com
Κυριακή, 28/5/2019

This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.