Η Αστυνομία και ένα παραμύθι, που πρέπει να τελειώσει

Πρόσκληση-πρόκληση, για δημόσιο διάλογο με ανοικτά χαρτιά
ΕΙΝΑΙ με ικανοποίηση, αλλά και θυμηδία, που διάβασα όσα παραθέτει ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας κ. Ανδρέας Αγγελίδης, σε επιστολή του αναφορικά με άρθρο μου στον «Φιλελεύθερο» και τον «Πολίτη». Ικανοποίηση, γιατί, επιτέλους, κάποιος αρμόδιος του παραπαίοντος κράτους μας, δέησε να αρθρώσει κάτι, σαν απάντηση. Σε αντίθεση με άλλους – πολύ πάνω από αυτόν ιεραρχικά – που παραμένουν κωφάλαλοι για χρόνια, σε αρθρογραφία και καταγγελίες. Η θυμηδία μου, εξ’ άλλου, εδράζεται στο ότι η απάντηση δεν είναι καθόλου τέτοια. Είναι απλώς «απάντηση» (ναι, σε εισαγωγικά), γιατί περιορίζεται στην επανάληψη του γνωστού αφηγήματος-πλάκας, η οποία μπαίνει στο αραχνιασμένο γραμμόφωνο σε κάθε περίπτωση, για να διαλαλήσει ότι «η Αστυνομία Κύπρου, τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια σταθερή πορεία συνεχούς αναβάθμισης και βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρει στην κοινωνία και τον πολίτη».
(ΜΟΥ άρεσε πολύ η υπογράμμιση «τα τελευταία χρόνια», που, λογικά, υποδεικνύει ότι πριν δεν γίνονταν τα πιο πάνω. Αλλά, πέραν τούτου, μεταφράζεται και ως προσπάθεια εξύμνησης των άνωθεν του κ. Αγγελίδη κλιμακίων. Κατανοητό το δεύτερο στην κοινωνία που ζούμε, ειδικά στην Αστυνομία, όπου, καθώς μου έλεγε πρόσφατα φίλος αξιωματικός, «ούλλοι κάφκουνται για μπράβο και ζήτω, έστω τζι αν δεν το αξίζουν».)
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ της εφημερίδας κύριε Αγγελίδη, η κοινωνία γενικά, περιμέναμε να δώσετε απαντήσεις στα σημεία που έθιξα, για να κρίνει αντικειμενικά ο καθένας ποιος έχει δίκαιο. Ποιος λέει την αλήθεια. Την αλήθεια, που είναι πάντα πικρή και, άρα, όχι αρεστή, ειδικά για έναν Σώμα, όπως η Αστυνομία, που άγεται και φέρεται διαχρονικά σε μονοπάτια άλλα από την αποστολή της. Ο γράφων είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε και οπουδήποτε, για να μιλήσω, όχι για τα λίγα που έχω παραθέσει, αλλά και για πολλά άλλα. Δημόσια οπωσδήποτε, σε ΜΜΕ ή και σε ανοικτές συζητήσεις. Κι αυτό ας θεωρηθεί και ως πρόκληση και σε σας, και προς την ηγεσία της Αστυνομίας, αλλά και στον προϊστάμενό σας υπουργό.
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ με γενικότητες και χωρίς στοιχεία, κι από πάνω γλάσο για «καινοτομίες» και «υψηλά επίπεδα», δεν είναι τίποτε άλλο από υπεκφυγές και σκόπιμη προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας. Αν ο προϊστάμενος του εκπροσώπου τύπου, αρχηγός της Αστυνομίας κ. Χρυσοστόμου, θυμηθεί τα όσα είπαμε στη συνάντησή μας στις 26/9/2014 και ποια είναι η κατάσταση σήμερα, είμαι σίγουρος ότι δεν θα συμφωνήσει με όσα ο κ. Αγγελίδης διατείνεται. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν! Στην πίστα να τα πούμε, μαζί και με άλλους γνώστες του θέματος, όπως ο καθηγητής κ. Καπαρδής, ο οποίος γίνεται προσπάθεια να διαψευσθεί.
ΜΕ αυτά, βέβαια, μην νομισθεί από κανέναν, ότι εγώ και όσοι άλλοι αναδεικνύουν τρωτά της Αστυνομίας, δεν αναγνωρίζουμε και ό,τι καλό μπορεί να γίνεται. Η ζυγαριά, όμως, κλίνει, δυστυχώς, προς το πρώτο, γιατί και ένα μόνο σάπιο μήλο σ’ ένα κιβώτιο, για θέματα τάξεως, ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να μολύνει και να δυσφημήσει ολόκληρο το κιβώτιο-το αστυνομικό Σώμα. Κι αυτό γίνεται.
ΜΟΝΟ ανησυχία μπορεί να προκαλεί το γεγονός, ότι μια προβληματική διαχρονικά κατάσταση καταβάλλεται μανιωδώς προσπάθεια να προβάλλεται σαν η πλέον ιδανική και η Αστυνομία να παρουσιάζεται περίπου σαν «κούππα άπαννη».
Στη…«σέντρα», λοιπόν, επαναλαμβάνω, για να λεχθούν όσα μπορούν να λεχθούν χωρίς να πληγεί η δημόσια ασφάλεια και οι εγκληματίες του τόπου να προσπορισθούν κέρδη. Στην πάντα οι καταγγελίες με κατάληξη τα φάιλς και τα ράφια και ο αθέατος χαρτοπόλεμος, που βολεύουν την Αστυνομία. Και όχι μόνο. Λόγια, χαρτιά και άλλα στοιχεία να μπουν, με παρρησία και χωρίς καθυστέρηση, στο τραπέζι. Τώρα!..
nikospa.wordpress.com
3.1.2019

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.