Πού ήταν ο Τάκης Τσαγγάρης, 44 χρόνια;

Πρέπει να πει και πολλά άλλα, όπως και άλλοι και από τα δύο «στρατόπεδα», που υπήρξαν πρωταγωνιστές γεγονότων κατά την  περίοδο 1960-1977.

Ο ΤΑΚΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ, παλιός αγωνιστής της ΕΟΚΑ και μετέπειτα στον Κυπριακό Στρατό, είναι ευρέως γνωστός στο κυπριακό κοινό. Ειδικά για τη θητεία το στο «Εφεδρικό Σώμα», το οποίο ίδρυσε ο Μακάριος πάνω σε καθαρά στρατιωτική βάση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την Οργάνωση του στρατηγού Γρίβα Διγενή ΕΟΚΑ Β΄, κατά τη διετία 1972-74. Ήταν ο Τσαγγάρης ένας των Κυπρίων αξιωματικών που, όχι απλώς στελέχωσαν το «Εφεδρικό», αλλά μετείχε ενεργά σ’ αυτό, το δε όνομά του αναφέρθηκε επανειλημμένα σε ενέργειες και επιχειρήσεις του Σώματος. Ήταν, όπως λεχει πει και ο ίδιος, πολύ κοντά στον Μακάριο, ο οποίος πολλές φορές μάλιστα, τον συμβουλευόταν.
ΑΠΟ το 1974 και μετά, ο Τσαγγάρης, έχει κάμει πολλές δηλώσεις, από τις οποίες βγαίνουν καθαρά τα πολύ κακά αισθήματα που τρέφει για τον στρατηγό Γρίβα Διγενή και τις ενέργειές του κατά την τριετία 1971-74. Στο Πραξικόπημα είχε συλληφθεί και ήταν ένας από τους τρεις λοχαγούς του «Εφεδρικού» που, μαζί και με το Διοικητή του Σώματος, ταγματάρχη Παντελάκη Πανταζή, πλαισίωναν τον ορισθέντα από τους πραξικοπηματίες ως Πρόεδρο, Νίκο Σαμψών, στην τηλεόραση του ΡΙΚ κατά το νυκτερινό δελτίο ειδήσεων την ημέρα του Πραξικοπήματος. Οι άλλοι λοχαγοί ήταν οι Χρυσάφης Χρυσάφη και Ευτύχιος Σαλάτας.
ΣΤΗΝ εκπομπή, ο Σαμψών επέδειξε μαστίγια, αλυσίδες και άλλα όργανα (ακόμα και σεξουαλικά), με τα οποία, όπως είπε, το «Εφεδρικό», η Αστυνομία και η Προεδρική Φρουρά κακοποιούσαν τους ενωτικούς που συλλάμβαναν. Κατά την εκπομπή, επίσης, ο Πανταζής έκαμε από το στούντιο ανοικτή έκκληση «προς όλα τα μέλη του Εφεδρικού να παραδοθούν». Τις στιγμές αυτές παρακολούθησαν με ταραχή ολόκληρος ο κυπριακός λαός, αφού και όσοι δεν διέθεταν τηλεόραση φρόντισαν να παρακολουθήσουν το δελτίο από κάπου αλλού.
44 χρόνια μετά, τον περασμένο Μάιο, ο Τάκης Τσαγγάρης παρέστη για πρώτη φορά στο ετήσιο μνημόσυνο του Νίκου Σαμψών, στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, όπου και ο τάφος του. Ο Σαμψών πέθανε το 2001, σε ηλικία 66 χρονών. Κατά το μνημόσυνο, ο Τσαγγάρης πήρε κάποια στιγμή το μικρόφωνο και είπε ότι: «Ο Σαμψών δεν είχε καμιά ανάμειξη στο πραξικόπημα» και ότι «με προσωπική του παρέμβαση γλύτωσε από βέβαιο θάνατο τον ίδιο, αλλά και άλλους μακαριακούς.»
ΚΑΙ για να το πει αυτό ο Τσαγγάρης, ειδικά στο συγκεκριμένο χώρο, ασφαλώς έτσι θα ήταν, αφού είχε άμεση και προσωπική ανάμειξη στο θέμα και μιλούσε με βάση τα δικά του προσωπικά βιώματα. Όχι ότι άκουσε από άλλους ή διάβασε. Επρόκειτο για μια ιστορική αποκάλυψη του Τσαγγάρη, που ενέχει σημαντική αξία για τα γεγονότα του 1974, για τα οποία, δυστυχώς, υπάρχει μέχρι τώρα άγνοια από τους πολλούς στην Κύπρο, γιατί για πολλά από εκείνα που έγιναν, είτε υπήρξε σκόπιμη παραπληροφόρηση, είτε αυτά παρέμειναν τελείως στην αφάνεια.
ΤΙ βλέπουμε, όμως; Τον «Παγκύπριο Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών» να επιτίθεται με δριμύτητα και με βαριούς χαρακτηρισμούς κατά του Τσαγγάρη, όμως να μην αναφέρει ούτε μια λέξη που να αναιρεί, ή έστω να θέτει σε αμφιβολία τα όσα είπε! Κι όμως, κατηγορεί ευθέως τον Τσαγγάρη για «παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας». Εμείς, πάντως, δεν βλέπουμε να υπάρχει καμιάν άλλη αλήθεια εκτός από εκείνην που αναφέρει ο Τσαγγάρης.
Κατά τον Σύνδεσμο:
1. Ο Τσαγγάρης «εδώ και ένα χρόνο, με τις ενέργειες του αποδεικνύεται ως ένα από τα πολυτιμότερα δεκανίκια των κύκλων που θέλουν να ξεχάσουμε τους προδότες της πατρίδας μας.» Μα καλά, οι «προδότες» ξεχνιούνται με το να πει και να μαρτυρήσει κάποιος κάτι που ο ίδιος έζησε και, προπαντός, κάτι που αφορά τον ίδιο τον εαυτό του; Πολύ παράξενη, όντως, «λογική».
2. Ο Τσαγγάρης «παρακινήθηκε από αλλότρια τα κίνητρα γι’ αυτές του τις δηλώσεις.» Αν είναι έτσι όμως, γιατί ο Σύνδεσμος δεν μιλά καθαρά και για τα «κίνητρα» αυτά, για να κρίνει ο κόσμος, αν μη τι άλλο, την αξιοπιστία των ισχυρισμών του;
3. Ο Τσαγγάρης «πρέπει να ντρέπεται, γιατί από μόνος του έχει διαγράψει την προσφορά του στην πατρίδα με αυτές του τις ενέργειες.» Δηλαδή, με βάση τον Σύνδεσμο, ο Τσαγγάρης περίπου…«έχει παραφρονήσει»! Περί του θέματος αυτού, όμως, ας απαντήσει ο ίδιος.
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ καλεί επίσης «τους συνεχιστές της ΕΟΚΑ Β΄ και του Γρίβα να μην παρίστανται στα μνημόσυνα των ηρώων μας», με σαφή την αιχμή-απειλή και κατά του ίδιου του Τάκη Τσαγγάρη. Αυτή, όμως, είναι η δημοκρατία, για την οποία κόπτεται ο Σύνδεσμος; Να αποκλείονται από μνημόσυνα άτομα τα οποία αισθάνονται την ανάγκη να βρεθούν σε μια εκκλησία ή ένα νεκροταφείο για να τιμήσουν τη μνήμη κάποιων νεκρών;
ΑΛΛΑ τα πυρά του «Συνδέσμου Αντιστασιακών» στρέφονται και κατά του νεκρού Νίκου Σαμψών, τον οποίο δεν δέχονται ως «θύμα» κανενός, όπως θεωρούν ότι κάνει ο Τσαγγάρης. Κατηγορούν τον Σαμψών ως «ένα εκ των δήμιων της πατρίδας μας, έναν άνθρωπο που, όσο και αν προσπαθούν ορισμένοι, έχει περάσει στη συνείδηση του λαού μας ως ο οκταήμερος πρόεδρος, ο συνεργάτης της Χούντας, αυτός που παρέδωσε αδιαμαρτύρητα την Κύπρο στον Τούρκο κατακτητή!»
ΜΑ καλά, οι του Συνδέσμου, δεν ξέρουν αυτό που πολλές φορές ανέφερε ο ίδιος ο Σαμψών σε συνεντεύξεις του, χωρίς ποτέ να υπάρξει αντίθετος ισχυρισμός από κανένα, ότι παραιτήθηκε από Πρόεδρος γιατί, με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, είδε ότι το τότε στρατιωτικό καθεστώς των Αθηνών αδρανούσε να βοηθήσει την Κύπρο στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον Αττίλα; Ότι ύβρισε χυδαιότατα κορυφαία στελέχη της Χούντας για τη στάση τους αυτή; Ότι είχε ετοιμάσει και διάγγελμα ανακήρυξης της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα προτού αντιληφθεί την προδοσία, στην οποία, όπως διαφάνηκε αργότερα, μετείχαν στελέχη της Χούντας, παλιοί Έλληνες πολιτικοί, αλλά και Κύπριοι;
ΑΓΝΟΟΥΝ μήπως οι του «Συνδέσμου Αντιστασιακών», ότι ο Σαμψών εγκατέλειψε τη θέση του ενώ οι δυνάμεις εισβολείς και οι Τουρκοκύπριοι τρομοκράτες που τους συνέδραμαν στα επεκτατικά τους σχέδια κατά τη Κύπρου δεν έλεγχαν ούτε το 3% του κυπριακού εδάφους;
ΔΕΝ αξίζει, πιστεύουμε, τον κόπο να συνεχίσουμε. Να τονίσουμε ότι καταγράφεται στα υπέρ του Τσαγγάρη το γεγονός ότι έδωσε τέλος στη σιωπή του για 44 χρόνια και ανέφερε πράγματα που βοηθούν στην ιστορική αλήθεια, η οποία τόσο ταλαιπωρείται στην Κύπρο και γενικά όπου γης υπάρχουν Έλληνες.
ΜΕ την ευκαιρία, καλούμε και όσους άλλους στην Κύπρο και την Ελλάδα υπήρξαν πρωταγωνιστές ή έχουν προσωπική γνώση για ιστορικά γεγονότα, να δώσουν την μαρτυρία τους. Γιατί η Ιστορία στηρίζεται στην αλήθεια και μόνο. Και η αλήθεια λάμπει μια μέρα, έστω κι αν μέχρι τότε καταταλαιπωρήθηκε πολύ.
Ο ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ θέλησε και είπε κάποιες αλήθειες και όσοι τον κατηγορούν και τον βρίζουν γι’ αυτό, πρέπει να το καταλάβουν: Ζημιώνουν την υπόθεσή τους. Αν έχουν, βέβαια, υπόθεση…
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας
nikospa.wordpress.com
15 IOYΛIOY 2018

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ. Bookmark the permalink.