Ναι, θέλουμε να βλέπουμε συχνά στην Κύπρο ελληνικά F-16

 

ΜΕ εντολή του Υπουργού Εθνικής άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου, δύο πολεμικά F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από την Κύπρο την ώρα της παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου. Σκορπώντας ενθουσιασμό και ελπίδα στον κυπριακό Ελληνισμό, ο οποίος έχει να δει ένα τέτοιο φαινόμενο από το 2001! Όταν ίσχυε το «Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Κύπρου και Ελλάδας» και το Νιόβρη κάθε χρονιάς γινόταν η μεγάλη άσκηση «Νικηφόρος» με τη συνεργασία κυπριακών και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Η ΕΛΕΥΣΗ, όμως, των ελληνικών πολεμικών δεν έτυχαν μόνο επιδοκιμασίας και ενθουσιασμού, αλλά και επικρίσεων, πολλές από τις οποίες ήταν γελοίες. Όπως, «τα αεροπλάνα χαλούν το καλό κλίμα που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί με σκοπό την επανάληψη των συνομιλιών». Σάμπως και η Ελλάδα…κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας και κάθε ελπίδα ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού εξανεμίστηκε!..
ΜΑ, καλά: Οι Τούρκοι, και πριν ακόμα από το 1974, δεν προέβαιναν σε συνεχείς προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου με πτήσεις πολεμικών αεροπλάνων τους, αλλά ποτέ και κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι αυτό και μόνο μπορούσε να διακόψει συνομιλίες ή να ναρκοθετήσει το ξεκίνημά τους; Ποιος επίσης από τους επικριτές, έκανε μια απλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις καθεχρονικές παρελάσεις του Αττίλα στα κατεχόμενα, ή τα συχνά «σύρτα-φέρτα» του πειρατικού «Μπαρπαρός» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ακόμα και έξω από την Πάφο; Να θυμίσουμε ότι το ΑΚΕΛ, που πρωτοστατεί στις επικρίσεις για την έλευση στην Κύπρο των ελληνικών F-16, δεν χάνει ευκαιρία να κατεβάσει στους δρόμους ανθρώπους του για να διαδηλώσουν υπέρ ή εναντίον μιας κατάστασης την οποία αντιπαθεί ή συμπαθεί. Αυτό έγινε ακόμα και για συμπαράσταση στα φασιστικά καθεστώτα της Βορείου Κορέας και της Βενεζουέλας! Να προσθέσουμε, βέβαια, ότι τη πτήση των ελληνικών αεροπλάνων χαιρέτισε ακόμη και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς, που δεν αποκλείεται γι’ αυτό ν’ ακούσει τα εξ αμάξης από τη σταλινική ηγεσία του κόμματος.
ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ τα όσα τόνισε σε συνάντησή του με τον κ. Καμμένο ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως αυτά εκτίθενται στη «Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και την επίλυση του Κυπριακού», που αφορούν στην ενίσχυση, εμβάθυνση και θεσμική ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδος. Ο κ. Παπαδόπουλος ζητά – και σωστά – την άμεση επικαιροποίηση και την εκ νέου ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας και την καθολική αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω της θεσμοθέτησης «Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας». Σε απάντηση, σαφής και κατηγορηματική η επανάληψη της διακήρυξης Καμμένου, ότι: «η Ελλάδα θα είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, συμπαραστάτης στον αγώνα της για δικαίωση».
ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ μας είναι όπως ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία θα βλέπουμε συχνά στην Κύπρο, γεγονός που θα ενδυναμώνει τη ψυχολογία μας και θα ενισχύει το εθνικό μας φρόνημα. Η παρουσία στην Ελληνική Κυβέρνηση των κυρίων Καμμένου και Κοτζιά, αυτήν ειδικά την περίοδο αβεβαιότητας μετά το αδιέξοδο στο Κυπριακό στην Ελβετία, αποτελεί πολύ θετικό στοιχείο στον αγώνα μας για μια σωστή λύση του Κυπριακού. Ας ενεργοποιηθεί λοιπόν ξανά το «Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα», ώστε, πέραν της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου την οποία θα επιφέρει, μπορεί να συμβάλει θετικά και στην όποια πολιτική διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα είναι φληναφήματα, που εξυπηρετούν τις τουρκικές μεθοδεύσεις και επιδιώξεις. Όσο για τον ΠτΔ, ας μην θεωρεί την έλευση στην Κύπρο των ελληνικών πολεμικών ως γέφυρα ελπίδας στην προεκλογική του εκστρατεία για τις Προεδρικές του Γενάρη. Τα όσα δεν έκανε για τη στρατιωτική αναβάθμιση της Κύπρου κατά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, ο κάθε Έλληνας Κύπριος τα αντιλαμβάνεται. Και δεν τα συγχωρά.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
(Το άρθρο αυτό ημοσιεύτηκε και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Το λυπριακό Πολντίκι», την Παρασκευή 6.10.2017)

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.