Γεώργιος Μαύρος και «Φάκελος της Κύπρου»

Διακήρυττε πόλεμο με την Τουρκία αντί της ατίμωσης, όμως η «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην οποία ανήκε, προτίμησε την ατίμωση της Ελλάδας και την καταστροφή της Κύπρου!..


Ιούλιος 1974: Ο Κ. Καραμανλής ως Πρωθυπουργός της «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» κάνει δηλώσεις, στην παρουσία Γ. Μαύρου (με γυαλιά) και Ε. Αβέρωφ (πρώτου από δεξιά).
ΠΙΚΡΕΣ οι μνήμες τις μέρες αυτές από τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974 και είναι καλό να πληροφορηθούν και να σημειώσουν στα δευτέρια τους οι χιλιάδες αναγνώστες του blog μας nikospa.wordpress.com, και τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, Γεώργου Μαύρου. Όταν, λοιπόν, είδε πως οι Τούρκοι αδημονούσαν να «τουμπάρουν» τη Διάσκεψη και να προχωρήσουν στον δεύτερο Αττίλα, σε βαρύγδουπες δηλώσεις του είχε πει και ρο εξής: «Μεταξύ πολέμου και ατιμώσεως, η Ελλάς δεν έχει επιλογήν».
Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ λαός, ο οποίος είχε τότε συνεχώς τ’ αφτιά του ανοικτά στο ραδιόφωνο για «μιαν καλήν κουβέντα» από τη Γενεύη, μετέφρασε τη φράση αυτή ότι, η επιλογή της Ελλάδας – της δημοκρατικής, υποτίθεται, Ελλάδας της μεταπολίτευσης» – σε δεδομένη στιγμή. θα επέλεγε τον πόλεμο. Όχι την ατίμωση.
ΚΙ ΟΜΩΣ, είναι την ατίμωση που επέλεξε! Ενώ οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής στην Κύπρο άρχισαν την αυγή της 14ης Αυγούστου ’74 να προωθούνται προς την Αμμόχωστο, την Καρπασία και την περιοχή Μόρφου, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής διακήρυττε σε διάγγελμά του ότι, «λόγω αποστάσεως, η Ελλάδα αδυνατεί να βοηθήσει την Κύπρον»! Και η ατίμωση συντελέστηκε για την Ελλάδα, η δε Κύπρος έγινε βορά στους Τούρκους, διχοτομήθηκε και καταστράφηκε…
ΑΝ ΑΥΤΟ δεν είναι προδοσία, τότε τι είναι; Ατίμωση και εθνική προδοσία ασφαλώς και πάνε μαζί και καμιά δικαιολογία δεν επιδέχεται η καταφυγή σ’ αυτές. Ως εκ τούτου, προσδοκία όλων των Ελλήνων είναι όπως και η δήλωση Μαύρου απασχολήσει όσους θ’ ασχοληθούν με τον «Φάκελο της Κύπρου». Εμείς έχουμε εκφράσει ήδη τις αμφιβολίες μας κατά πόσο ο «Φάκελος» θα ανοίξει σε όλη του την έκταση και θα περιλάβει όλα τα γεγονότα που αφορούν στο Κυπριακό, τουλάχιστον από το 1959 και μετά. Από της υπογραφής δηλαδή των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, οι οποίες αποτελούν τη βάση της καταστροφής της Κύπρου, όπως η ιστορική αλήθεια επιβεβαιώνει.
ΣΥΝΑΦΗΣ, βέβαια, προς τη δήλωση Μαύρου, είναι η και η προαναφερθείσα δήλωση Καραμανλή, του «εθνικού ηγέτη της δημοκρατικής Ελλάδας, η οποία έδιωξε τη Χούντα που κατάστρεψε την Κύπρο και την Ελλάδα και επανέφερε τη δημοκρατία στην κοιτίδα της». Κοντά στη δήλωση Καραμανλή, ακόμα, όμως, μια δήλωση-διαταγή: Εκείνη του υπουργού Εθνικής Αμύνης της «Ελληνικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» Ευάγγελου Αβέρωφ μετά την ανάληψη του ΥΠΕΘΑ προς τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις: «Η μόνη δυνατή λύσις εν περιπτώσει μαζικής τουρκικής επιθέσεως, είναι η υποχωρητική κίνησις, με διατήρησιν επαφής»!
ΜΑΛΙΣΤΑ! Ο ένδοξος ελληνικός στρατός να το βάλει στα πόδια μόλις οι Τούρκοι εκδηλώσουν επίθεση! Αυτό διέταξε εκείνος, που καθηκόντως έπρεπε να ορθώσει πρώτος το ανάστημά του στην τουρκική βουλιμία και επιθετικότητα και να πει ότι «έφτασε η ώρα να τιμηθούν ξανά τα ελληνικά όπλα και να προασπισθεί με κάθε μέσο η αξιοπρέπεια του Έθνους»!
ΠΡΕΠΟΝ να προστεθεί στα πιο πάνω, και το ότι η «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» του Κ. Καραμανλή, από τις 23 Ιουλίου μέχρι και τις 14 Αυγούστου 1974, όταν άρχισε ο δεύτερος Αττίλας, καμιά βοήθεια δεν έστειλε στην Κύπρο! Ούτε φυσίγγι! Ενδιαφέρθηκαν μόνο στο να στηριχθούν και κρατηθούν στην εξουσία και την Κύπρο την άφησαν στο έλεος των Τούρκων!..
ΝΑ ανοίξει, λοιπόν, διάπλατα ο «Φάκελος της Κύπρου» και να λεχθούν όλα. Και για όλους. Επαναλαμβάνουμε όμως τις αμφιβολίες μας ότι αυτό θα συμβεί, αφού πολλά στοιχεία έχουν σκοπίμως καταστραφεί, πρωταγωνιστές (όπως ο Καραμανλής και άλλοι) έχουν πεθάνει, ενώ πολλά στοιχεία όταν βγουν στο φως θα διαλύσουν μύθους και ασύστολα ψεύδη, αλλά και θα κρημνίσουν προσωπικότητες, οι οποίες δεν έκαναν αυτά για τα οποία προβάλλονται σε κείμενα και εκδηλώσεις και τιμώνται με αγάλματα, ονομασίες οδών και ιδρυμάτων και άλλως πως.

(Αρχείο Νίκου Παπαναστασίου-απόσπασμα)
nikospa.wordpress.com
18.8.2017

 

 

This entry was posted in ΑΡΘΡΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ. Bookmark the permalink.