Αναστασιάδης εναντίον όλων


-Προσέξετε, γιατί εγιώ όι απλώς θυμώννω,
αλλά όσους μ’ αμφισβητούν, χιτλερικά γρυλλώννω!

Το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα και η θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία εκτός κι αν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των μερών, εδραιώνει την εκτίμηση ότι η επικείμενη προεκλογική εκστρατεία θα διεξαχθεί χωρίς διλήμματα τύπου «ναι» ή «όχι» και χωρίς το ερώτημα κατά πόσον την επομένη των εκλογών ο νέος πρόεδρος, όποιος και να είναι, θα κληθεί να συνεχίσει μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσο αισιόδοξος και να είναι κάποιος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον οδηγούν στην εκτίμηση ότι υπάρχει προοπτική για επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας με βάσιμες ελπίδες αίσιας κατάληξης.
Σε αντίθεση με το 2003 και το 2008, στις εκλογές του 2018 το διακύβευμα μάλλον δεν πρόκειται να έχει να κάνει αποκλειστικά με το Κυπριακό, αλλά θα αφορά στην εσωτερική διακυβέρνηση και κυρίως την οικονομία, όπως συνέβη το 2013. Η οικονομία και το Κυπριακό ήταν οι δύο πυλώνες των προεκλογικών αλλά και προγραμματικών θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά τις όποιες ενστάσεις και διαφωνίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δύο βάσιμα επιχειρήματα και για τους δύο πυλώνες: Ότι στην οικονομία απέτρεψε τα χειρότερα και ότι στο Κυπριακό έκανε ό,τι μπορούσε αλλά προσέκρουσε στην αδιαλλαξία της Τουρκίας. Αυτά τα δύο επιχειρήματα προφανώς θα αποτελέσουν και τον πυρήνα της αναμενόμενης εξαγγελίας του για διεκδίκηση δεύτερης θητείας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την ειδική αποστολή που του ανέθεσε ο λαός το 2013 και, δεδομένου του ναυαγίου στο Κυπριακό, καλύτερα να αποσυρθεί για να διαφυλάξει και την υστεροφημία του. Κάποιοι άλλοι προβλέπουν ότι ο Πρόεδρος οφείλει να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής για να ολοκληρώσει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων αλλά και για να εξαντλήσει τις ελπίδες για το Κυπριακό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με τυχόν επανεκλογή του ο Πρόεδρος θα διαγράψει μέσω της λαϊκής εντολής τις γκρίζες ζώνες της πρώτης του πενταετίας, όπως είναι το κούρεμα, οι άριστοι των αρίστων, τα ζητήματα κακοδιαχείρισης κ.λπ.
Όλα αυτά θα απαντηθούν στην ώρα τους. Η ιστορία έδειξε ότι όλοι οι εν ενεργεία Πρόεδροι αποφασίζουν να είναι υποψήφιοι για νέα θητεία όταν οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Ή ότι όταν αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα (περίπου ένα μήνα πριν τις εκλογές), είναι πλέον αργά. Μέχρι στιγμής πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απέναντί του τρεις εν δυνάμει υποψηφίους που θέτουν ως διακύβευμα την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Το γεγονός και μόνον ότι θεωρείται φαβορί είναι μια σημαντική παράσταση νίκης για τον ίδιο, κάτι που εάν επαληθευτεί και στην κάλπη, θα συνιστά κόλαφο για σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Γιάννης Αντωνίου
«Φιλελεύθερος, 7.8.2017
ΣΧΟΛΙΟ: Είναι φανερή η προσπάθεια του Γ. Αντωνίου να στηρίξει τον απερχόμενο Πρόεδρο. Τρία μόνο σημεία, ως απάντηση: Η εκτίμησή του είναι ότι ότι «δεν υπάρχει προοπτική για επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας με βάσιμες ελπίδες αίσιας κατάληξης». Ε, αυτό δεν είναι και σε βάρος του κ. Αναστασιάδη; Ασφαλώς και είναι, ο δε μέχρι τώρα συνεταίρος και συνεργάτης του στο Κυπριακό, το ΑΚΕΛ, θα έχει πολλά να του αραδιάσει για το πολιτικό θέμα κατά την προεκλογική περίοδο. Έστω και αν για τα περισσότερα από αυτά δεν θα έχει δίκαιο, λόγω των πέραν του απαράδεκτου θέσεων του κομμουνιστικού κόμματος στο Κυπριακό.
ΛΕΕΙ ο κ. Αντωνίου πως, σε αντίθεση προς το 2003 και 2008, στις επικείμενες προεδρικές το διακύβευμα δεν θα είναι μόνο το Κυπριακό, αλλά και η οικονομία. Μα, γιατί δεν αναφέρει και το 2013; Ή μήπως σκόπιμα, λόγω τσουναμιού Χριστόφια-ΑΚΕΛ, που προηγήθηκε.
ΚΑΙ το τρίτο: Το επιχείρημα Αντωνίου ότι ο απερχόμενος «θεωρείται φαβορί για τις προεδρικές» αποτελεί αίολο ισχυρισμό. Απλά, ας μπει στον κόπο να ρωτήσει 10 συναγερμικούς τι φρονούν περί Αναστασιάδη και αυτόματα θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα.
nikospa.wordpress.com

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.