Αρχηγός Αστυνομίας και ήρωες της ΕΟΚΑ

Ο Τ Α Ν ΕΝΑΣ αξιωματούχος του κυπριακού μας κράτους, ένας Αρχηγός Αστυνομίας -της οποίας αποστολή είν’ η 24ωρη αντιμετώπιση των πιο στραβών, ανάποδων, οικτρών, ποινικά κολάσιμων κι επικίνδυνων «σκατών» αυτής της κοινωνίας- εκφωνεί λόγον ότι εκτελεί τα καθήκοντά του ως ΥΠΟΛΟΓΟΣ στους ήρωες της ΕΟΚΑ, υπόλογος στο δικό τους ήθος και στο δικό τους υπόδειγμα πατριωτισμού, οφείλουμε οι συμπολίτες του να στοχαστούμε και με αντίστοιχη αυτοκριτική υποχρέωση τα λόγια του. Π Ρ Ο Χ Θ Ε Σ, στον προσφυγικό συνοικισμό Τσιακκιλερού, όπου ο εκτοπισμένος από τους Τούρκους κατακτητές και τα τ/κ όργανά τους, Δήμος τής ηρωομάνας αλλά σκλαβωμένης απ’ το 1974 Λύσης (όχι της «λύσης» Γκάλι, ή της «λύσης» Ανάν, Ντενκτάς, Ταλάτ, Έρογλου, ή Ακιντζί, αλλά της Λύσης του Αυξεντίου), οργάνωσε φιλολογικό μνημόσυνο των ηρώων της Λύσης. Με ομιλητή τον νυν Αρχηγό Αστυνομίας, κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου, εκ του επίσης ηρωοτόκου Λυθροδόντα. Μια εμπνευσμένη ομιλία, όχι σαν εκείνες που εκφωνούν οι δημαγωγοί, δημοκόποι, ψηφοθήρες, μπαγαπόντες, σφετεριστές των ψήφων του λαού, 18 βουλευτές και βουλευτίνες του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, οίτινες, εκτελώντας τις προσταγές των Τούρκων κατακτητών, του Ακιντζί και του προθύμως σκυφτού Αβέρωφ, θα ατιμάσουν εν τη Βουλή, μαζί με τους 16 του ΑΚΕΛ, τους γονιούς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους που υπέγραψαν επωνύμως το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950… Υ Π Ε Ν Θ Υ Μ Ι Σ Ε τους στίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου για τη Μάνα τού Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, ως εναρκτήριο της ομιλίας του ο Αρχηγός Αστυνομίας. Μνημόνευσε έναν προς έναν τους ήρωες και τους γονιούς τους. Ιδίως: Το υπόδειγμα της θυσίας τους. Και λογοδότησε σ’ Εκείνους λέγοντας ότι: «Οι δύσκολες συγκυρίες που βιώνει ο τόπος μας, αλλά κι ο αγώνας και η θυσία των Ηρώων μας, επιτάσσουν όπως οι θεσμοί και φορείς τού κράτους μας, που τάχθηκαν να υπηρετούν τον άνθρωπο και την πολιτεία, λειτουργούν ως πρότυπα φιλοπατρίας, δικαιοσύνης, δημοκρατίας, μα προπαντός, ως πρότυπα ορθολογιστικών στάσεων και συμπεριφορών. Ο καθένας μας κατέχει μια θέση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τον συνάνθρωπό μας. Αυτήν την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουμε για να συμβάλουμε στην αναγέννηση της πατρίδας μας. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις». ΚΑΙ ΕΙΠΕ: «Για όλους εμάς στην Αστυνομία, από την πιο υψηλή βαθμίδα της ηγεσίας, τον αρχηγό και τους συνεργάτες μου μέχρι τον πιο απλό αστυνομικό, η ευθύνη που μας αναλογεί είναι ξεκάθαρη και την αναλαμβάνουμε: Είναι η καθημερινή επιτέλεση του λειτουργήματός μας. Με συνειδητή κι απόλυτη προσήλωση στην αποστολή μας. Αυτό είναι το χρέος μας σήμερα. Και συνιστά το καλύτερο μνημόσυνο, καθώς και την ελάχιστη ανταπόδοση απέναντι στον Αγώνα και στη θυσία όλων των παληκαριών, που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τόπου μας.

Το οφείλουμε στους ήρωές μας. Αλλά και στις τωρινές και επερχόμενες γενιές: Να λειτουργούμε ως ένας ισχυρός μηχανισμός άμυνας ενάντια σε φαινόμενα οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς και διαπλοκής. Προάγοντας αρχές, αξίες και ιδανικά, που τόση ανάγκη έχει σήμερα η κοινωνία μας. Και που με τον Αγώνα και τη θυσία τους τα υπέδειξαν οι ήρωες τους οποίους τιμούμε σήμερα»…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ-«Σημερινή», 31.3.2017

ΣΧΟΛΙΟ: Είναι προς τιμήν του Αρχηγού Αστυνομίας τα όσα είπε για τους ήρωες του επικού απελευθερωτικού μας αγώνα. Ειδικά αυτό τον καιρό της εκτεταμένης τουρκολαγνείας, της βεβήλωσης εθνικών συμβόλων, της κατάργησης επετείων και των «αδελφικών» δείπνων με τους εκπροσώπους του αιμοσταγούς κατακτητή. Συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Χρυσοστόμου και για το πώς πρέπει να λειτουργεί ως σύνολο η Αστυνομία, με τα μέλη της να επιτελούν το λειτούργημα τους «με συνειδητή και απόλυτη προσήλωση στην αποστολή τους». Επαινετά επίσης τα λόγια του, ότι οι αστυνομικοί επιβάλλεται «να λειτουργούν ως πρότυπα φιλοπατρίας, δικαιοσύνης, δημοκρατίας, μα προπαντός, ως πρότυπα ορθολογιστικών στάσεων και συμπεριφορών, ως ένας ισχυρός μηχανισμός άμυνας ενάντια σε φαινόμενα οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς και διαπλοκής, προάγοντας αρχές, αξίες και ιδανικά, που τόση ανάγκη έχει σήμερα η κοινωνία μας».

ΚΑΙ το προκύπτον ερώτημα: Η Αστυνομία που έχουμε – όχι σήμερα, αλλά από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας –  λειτουργεί με βάση τις αρχές αυτές; Κανένας, πιστεύουμε, δεν θ’ απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα αυτό, όταν ο ίδιος ο Αρχηγός δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει τη σήψη και διαφθορά, η οποία χαρακτηρίζει το Σώμα. Και το δυστύχημα είναι ότι: Τίποτε ουσιαστικό δεν γίνεται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σαθρής και επικίνδυνης αυτής κατάστασης, με ορατούς τους κινδύνους επιδείνωσής της και πιθανής ανάφλεξης, ως συνέπεια της πλήρους, ομολογουμένηως, αδράνειας που παρατηρείται. Αμ’ έπος, αμ’ έργον, λοιπόν, διότι με τα λόγια κέρδος μηδέν, ενώ οι κίνδυνοι συνεχώς θα μεγαλώνουν. Και μόνο η επίγνωση των επιπτώσεων αυτών, πως πρέπει να συνεγείρει και να κινητοποιήσει τους πάντες. Ειδικά τους έχοντες την ευθύνη, με πρώτο τον Αρχηγό Αστυνομίας. Δεν λέμε και τον αρμόδιο υπουργό, διότι ως πολιτικό πρόσωπο είναι εκτός του επιχειρησιακού κορμού της Αστυνομίας. αλλά και «σημερινός κι αυριανός».

nikospa.wordpress.com

31.3.2017

This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.