Άιντα…Άιντε σου’ πεσε η μάσκα, δώρο εις την Άγκυρα πάεις για το Πάσχα!

ΔΕΝ το έκαμε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του  και το έκαμε, κατά τον καλύτερο μάλιστα τρόπο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Δηλαδή τι; Να πει δημόσια, ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Φινλανδός διπλωμάτης Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχει εκτροχιαστεί από την αποστολή του, «κάνει νερά» και «βλαστάνει εκεί που δεν τον σπέρνουν», γεγονός που τον καθιστά ανάξιο και ανειλικρινή.

ΗΤΑΝ σαφής και κατηγορηματικός, συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς, στην ομιλία του κατάτον εθνικό εορτασμό για τις επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, που οργάνωσε η Αρχιεπισκοπή. Και τα είπε σταράτα και χωρίς περιστροφές: «Περισσότερη εντύπωση μου προκάλεσε η συμπεριφορά διεθνούς διαμεσολαβητή, του κ. Άιντα.«Τι έκανε αυτός ο διαμεσολαβητής; Μήπως αντί να διαμεσολαβεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ανακήρυξε εαυτόν σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.; Αναρωτιέμαι. Έχει τέτοια εξουσιοδότηση και από ποιον; Αν η Τουρκία έχει ένα αίτημα προς την Ε.Ε. να πάει η ίδια και να το διαπραγματευτεί. Καλοδεχούμενη θα είναι. Οι άλλοι, όμως, δεν έχουν καμία δουλειά να θεωρούν ότι με αφορμή το Κυπριακό οφείλουν να συμβάλλουν στην ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας που αφορούν τις σχέσεις της με την Ε.Ε. Και αναρωτιέμα: Ανέλαβαν να λύσουν το Κυπριακό μετά τις παραβιάσεις των προηγούμενων συμφωνιών, ή ανέλαβαν την καλύτερη υλοποίηση παλιών συμφωνιών και την περισσότερο φιλότουρκη ερμηνεία τους; Μήπως δεν είναι διαμεσολάβηση αλλά δικηγορία, όταν αναλαμβάνουν να τους εξηγήσουν πώς να διατυπώσουν καλύτερα τα αιτήματά τους προς την ΕΕ; Μήπως λειτουργούν ως λομπίστες στην υπηρεσία της Τουρκίας;».

ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ,εξ’ άλλου, στην τουρκική αξίωση για εφαρμογή στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους πολίτες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως πρόκειται για απαίτηση που διατυπώνεται προς την Ε.Ε. στο όνομα του Κυπριακού. «Στην πραγματικότητα δηλαδή, τόνισε. η Τουρκία απαιτεί να φροντίσουν οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό την ικανοποίηση των ως άνω αιτημάτων της προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό». Κι όπως εξήγησε, «η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει το θέμα της κατοχής και να αναγάγει ως δήθεν κεντρικό πρόβλημα του Κυπριακού τα δικά της δικαιώματα».

ΣΤΗΝ ΟΥΣΥΑ, ο κ. Κοτζιάς, επισήμανε αυτά που όφειλε να διακηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και  το ΔΗΣΑΚΕΛ που τον στηρίζει. Εμείς συγχαίρουμε τον ΄Έλληνα ΥΠΕΞ για τα όσα είπε και αναμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το τέλος της παρουσίας Άιντα στην Κύπρο. Βάδισε κι αυτός στο δρόμο του προκατόχου του Άλβαρο ντε Σότο, ο οποίος είχε το θράσος να παραδεχθεί φεύγοντας, ότι αυτός ήταν που εξώθησε τους Τούρκους ν’ ανοίξουν τα οδοφράγματα τον Απρόλη 2003.

nikospa.wordpress.com

30.3.2017

This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.