Στης Κύπρου τα νοικοκυριά, κατάμαυρη κακομοιριά!

%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bd%cf%8e

ΣΥΜΦΩΝΑ με έκθεση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τα αποτελέσματα έρευνας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώθηκε κατά 40% η αξία του καθαρού πλούτου στην Κύπρο το 2014. Το γεγονός αποδίδεται στη σημαντική πτώση που σημειώθηκε στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην απομείωση των καταθέσεων το 2013. Η σύγκριση γίνεται με τα στοιχεία του πρώτου ρεύματος της αντίστοιχης έρευνας που διεξήχθη το 2010. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 20 χώρες της ΕΕ, ενώ λήφθηκαν απαντήσεις από 84000 νοικοκυριά. Στην Κύπρο συμμετείχαν 1289 νοικοκυριά.

ΑΝΑΛΟΓΗ ήταν και η πτώση του ακάθαρτου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Κύπρο, του οποίου η διάμεση αξία σημείωσε την πιο μεγάλη μείωση από όλες τις χώρες αγγίζοντας το 34,2%, φτάνοντας στα 22.700 Ευρώ, ως απότοκο της απότομης διόρθωσης που σημειώθηκε στους μισθούς καθώς και της αύξησης της ανεργίας. Η εξέλιξη αυτή ταξινομεί τα κυπριακά νοικοκυριά αρκετά πιο χαμηλά από την πανευρωπαϊκή διάμεση αξία που ήταν 29.200 Ευρώ. Άλλες χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Εσθονία και η Λετονία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ 2010 και 2014 η διάμεση αξία των συνολικών πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, σημείωσε στην Κύπρο πτώση κατά 34,9%, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα (35,9%), κάτι που οφείλεται στη σημαντική πτώση στις τιμές των ακινήτων.

ΕΝΩ, όμως, συμβαίνουν τα πιο πάνω ανησυχητικά και τα νοικοκυριά των Κυπρίων συρρικνώνονται, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη («δεσμεύομαι», «έχω λύσεις» κ.λπ.) σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στις πολλαπλές συντάξεις των λόρδων συνταξιούχων υπαλλήλων της, στους…υπέρβαρους μισθούς, στα επιδόματα και στα άλλα απαράδεκτα που κατατρώγουν με βουλιμία καθεχρονικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέλει να διατηρεί δύο τάξεις πολιτών στην Κύπρο, τους υψηλά αμειβόμενους και τους πενόμενους και έχει το θράσος να μιλά για κοινωνική πολιτική.

ΝΑΙ, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κληρονόμησε ένα οικονομικό τσουνάμι από την καταστροφική διακυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ, αλλά στα πολλά (φάε, σύρε, βόλεψε, τάισε πλουσιοπάροχα άσχετους κομματικούς καρεκλοκένταυρους δημόσιους υπαλλήλους και βάλε), «φακκά τέγκιν» με τους προηγούμενους χαλαστές. Και τώρα, αντί να προσπαθεί να μειώσει τις αντινομίες, έβαλε πλώρη για την επανεκλογή του Προέδρου το 2018 και συνέχεια βλέπουμε να γίνονται διορισμοί από κόμματα πέραν του ΔΗΣΥ – και μεγάλη μερίδα από το ΑΚΕΛ – ως ψηφοθηρικό γάλεμα. Αυτό να δει και επιμετρήσει ο κυπριακός λαός και ανάλογα να τοποθετηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψη, ιδιαίτερα, και τη στάση Αναστασιάδη στο Κυπριακό, όπου, όπως όλοι με πόνο ψυχής διαπιστώνουμε, τα πάντα σούζονται κι οι θλιβεροί άρχοντες σε αυτολιβανίσματα λούζονται!

nikospa.wordpress.com

28.12.2016

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.