Περί Κυπριακής Δημοκρατίας το ανάγνωσμα…

%ce%b8%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b4Οι Τούρκοι μάς τα λένε όλα καθαρά κι εμείς…τα τρώμε σαν τα ζώα…τον φαρρά!

ΛΙΓΕΣ μόνον ώρες μετά που έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα πήρε σαφή εθνική θέση στο θέμα της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επικείμενη Διάσκεψη της Γενεύης, ήρθε η δήλωση του δούρειου ίππου της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακιντζί πού δείχνει πού το πάνε οι Τούρκοι στο θέμα αυτό.

ΠΟΙΑ η θέση της Αθήνας; Ότι η παρουσία της Κ.Δ. στη Διάσκεψη πρέπει να γίνει μόνο δια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Περί τούτου έχει στα χέρια της δύο γνωματεύσεις, τις οποίες διαβίβασε και προς την Κυπριακή Κυβέρνηση, προς την οποία έχει προτείνει και μια σειρά τρόπους με τους οποίους θα γίνει η παρουσία της Κ.Δ. Όμως η Λευκωσία περί άλλων τυρβάζει στο θέμα αυτό, ψάχνοντας για άλλες γνωματεύσεις. Αλλά γιατί; Για να τουμπάρει την ελληνική θέση, μήπως;

ΑΠΟ τουρκικής πλευράς, ο Ακιντζί είναι ξεκάθαρος επί του θέματος: «Αυτός που θα υπογράψει για τη νέα κατάσταση στην Κύπρο στη Διάσκεψη της Γενεύης δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η ομόσπονδη Κύπρος που θα συσταθεί, κανείς σε άλλος πέραν των τριών εγγυητριών δυνάμεων δεν θα βρίσκεται γύρω από το τραπέζι». Όπως εξήγησε: «Η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου είναι ξεκάθαρη: Ότι μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρίσκονται οι δύο πλευρές και στν συνέχεια θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε και υπάρχει ανάγκη γι’ αυτό»!

ΓΙΑ όσους, επίσης, επείγονται για «λύση τώρα…με δίχως τιμόνι και τροχούς μοτόρα», ο εγκάθετος της Άγκυρας μίλησε για…«περίπου 100 θέματα προς συζήτηση, από τα οποία τα 8-10 είναι τα πιο σημαντικά, ενώ τα “δύσκολα θέματα” αναμένεται να συζητηθούν στη Γενεύη. Αν υπάρξει, πρόσθεσε, κατάληξη στα θέματα εδαφικού, περιουσίας και διακυβέρνησης, το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές και μετά οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αν όλα ακολουθήσουν το δρόμο τους και δεν σημειωθεί τροχαίο ατύχημα, κατέληξε, τότε το δημοψήφισμα θα μπορεί να είναι το θέμα στην ατζέντα για το καλοκαίρι»!

«ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ» ΚΑΙ «περίφημα» είναι λοιπόν όλα, με βάση τις τουρκικές θέσεις. Επειδή, μάλιστα, γίνεται λόγος και σε πιθανό ατύχημα, δεν χρειάζεται να πούμε ότι η ε/κ πλευρά δεν υπέστη μέχρι τώρα απλό ατύχημα και πως στέκει στα πόδια της έστω και με «βασταρκές», αλλά ότι βρίσκεται από ετών στην εντατική (μάλλον…σε θάλαμο ψυχιατρείου!)

ΝΑ πάμε, όμως και στα όσα είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε απάντηση στον Ακιντζί: «Η συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ και μετά τη λύση του Κυπριακού. Στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, επιδιώκεται η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, κάτι που διασφαλίζεται από τα κεφάλαια που συζητούνται. Υπάρχουν, πολλές πρόνοιες σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια, ώστε να μην υπάρχει νομικό κενό όσον αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να είναι απούσα η Κυπριακή Δημοκρατία στη συζήτηση της συνθήκης εγγυήσεως στη Γενεύη».

ΟΙ εκατέρωθεν δηλώσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, ώστε μπορεί άνετα να γραφεί, ότι οι δύο πλευρές  συμφωνούν όπως ακριβώς ο καπιταλισμός με τον κομμουνισμό! Γνωρίζοντας, μάλιστα, κανείς τις τουρκικές θέσεις, που δημοσιοποιούνται επίσημα σε κάθε περίπτωση, με τίποτε δεν πείθεται με αυτό που λέγει ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι «η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος διασφαλίζεται από τα κεφάλαια που συζητούνται». Γιατί αν διασφαλιζόταν, οι Τούρκοι δα απείχαν των διαπραγματεύσεων, οι δε Ακιντζί και  Ερντογάν δεν θα μιλούσαν για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

ΑΣ αναμείνουμε όμως λίγο, αφού η Διάσκεψη της Γενεύης είναι πολύ κοντά, κι εκεί θα φανεί ποιος λέγει την αλήθεια και πόσες μαχαιριές έχει η Κ.Δ. στα στήθεια!…

ΑΛΛΑ, ακόμα κάτι για το θέμα της παρουσίας ή μη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη. Είναι η δήλωση του Τουμάζου Τσελεπή, επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του

%ce%b6%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b5%ce%b9«Ζει και βασιλεύει η Κυπριακή Δημοκρατία», λέγουν «Πολίτης» και ΑΚΕΛ, ενώ οι Τούρκοι λένε το αντίθετο. Η Διάσκεψη της Γενεύης θα δείξει ποια η αλήθεια.

ΑΚΕΛ και μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας που διατηρεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για το θέμα της Κ.Δ. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα είπε στον ΑΝΑΝά «Πολίτη» ο Τσελεπής, «η Κυπριακή Δημοκρατία ζει και βασιλεύει και κανένας δεν έχει αμφισβητήσει την κρατική μας οντότητα». Κυρι’ ελέησον! Μα δεν είναι αυτό που κάνουν καθημερινά οι Τούρκοι;

ΕΝΩ ο κ. Τσελεπής τονίζει πως «η συνέχεια της Κ.Δ. είναι κόκκινη γραμμή», στην ανάλυση που κάνει, λέγει ότι «πρέπει να είναι παρούσα στη Διάσκεψη», κάτι που καθόλου δεν σημαίνει ότι θα είναι. Επίσης, ενώ επισημαίνει ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η θέση μας ότι «πρέπει να είναι στη Διάσκεψη η Κ.Δ» και ότι «δεν πρέπει να υπάρξει διαδικασία που να οδηγεί σε αποαναγνώριση της κρατικής μας οντότητας», προχωρεί να αναφέρει ότι αυτός ο σεβασμός της θέσης μας «πρέπει να γίνει κατά τρόπο που να μην οδηγεί τελικά στο να μην μπορεί να αρχίσει καν η διαδικασία». Δηλαδή συστήνει μια χαλαρή στάση, που μπορεί μεν να βοηθήσει στην επιβίωση της διαδικασίας, αλλά η εξέλιξη να είναι σε βάρος μας εξαιτίας αυτής της χαλαρότητας.

«ΜΥΛΟΣ» η κατάσταση…

nikospa.wordpress.com

27.12.2016

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.