Να τιμηθούν, επιτέλους, οι γενναίοι μαχητές του 1974

ΠΑΡΕΛΑΣΓ 3ΜΕ συγκίνηση είδαμε από τους δέκτες μας, κατά τη μετάδοση της στρατιωτικής παρέλασης από τη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ, ότι επί κεφαλής βρίσκονταν ανάπηροι Κύπριοι μαχητές του 1974, μαζί με Βορειοελλαδίτες αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ και ανάπηρους του συλλόγου «Κομάντος ’74». Οι τελευταίοι είναι μέλη ενός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1975 από καταδρομείς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Μάλεμε, η οποία συμμετείχε στην επιχείρηση «Νίκη» και είχε μεταφερθεί στην Κύπρο με τα αεροσκάφη «Νοράτλας», για να δεχθούν δυστυχώς, κατά την προσγείωσή της, φίλια πυρά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 από αυτούς.

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ των αγωνιστών του 1974 έγινε για πρώτη φορά, μετά από πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου. Η παρουσία τους προκάλεσε την ικανοποίηση όλων, γεγονός που φάνηκε από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των παρισταμένων επισήμων, με πρώτο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Παρών στην εξέδρα, και ο Κύπριος υπουργός Αμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης.

ΟΠΩΣ επισήμανε ο εκφωνητής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, από το 1798 που θυσιάστηκε ο πρώτος Κύπριος αγωνιστής στην τότε σκλαβωμένη Ελλάδα, οι Έλληνες Κύπριοι εθελοντές δεν απουσίασαν από κανένα απελευθερωτικό αγώνα της σύγχρονης Ιστορίας του Έθνους. «Γνήσιοι απόγονοι των Κυπρίων αγωνιστών», πρόσθεσε, « και οι ήρωες των άνισων μαχών του 1974,της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, με τις υπέρτερες

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ 1974Καμμένος και Φωκαΐδης ,ενώ προβαίνουν σε δηλώσεις.

δυνάμεις του Τούρκου εισβολέα. Πολλοί από αυτούς, υπογράμμισε, θυσίασαν τη σωματική τους ακεραιότητα και υπήρξαν πολεμιστές που έγραψαν ιστορία σε μάχες, όπως στο Κιόνελι και στον Άγιο Ιλαρίωνα, με κατορθώματα όπως του Κρητικού καταδρομέα Μπικάκη, που κατάστρεψε μόνος του έξι τουρκικά άρματα.

ΣΕ δηλώσεις του μετά την παρέλαση, ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή και ότι όλοι στο ελληνικό στράτευμα έχουν ψηλό ηθικό, ετοιμότητα και εκπαίδευση. Εξέφρασε επίσης τη χαρά του για την παρουσία του κ. Φωκαΐδη και πρόσθεσε: «Για πρώτη επίσης φορά από το 1974, υποδεχόμαστε τους αναπήρους πολέμου του ’74 της Κύπρου, που σήμερα συμπαρελάσανε μαζί με τους Ελλαδίτες αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ και τους καταδρομείς. Θέλω εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας να ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη στους αγωνιστές αυτούς της Κύπρου, που μέχρι σήμερα το κράτος δεν απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές και να τους διαβεβαιώσω, μαζί με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου, ότι από δω και πέρα θα κάνουμε αυτό που αρμόζει σ’ αυτούς που χύσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας. Ο άξονας Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος, τόνισε, είναι ο άξονας προστασίας του Ελληνισμού, οι δε ένοπλες δυνάμεις, 24 ώρες το 24ωρο θα προστατεύουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

ΣΕ δηλώσεις του, εξ’ άλλου, ο κ. Φωκαΐδης, χαιρέτισε και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Καμμένο για την πρόσκληση να μετάσχουν για πρώτη φορά στην παρέλαση οι ανάπηροι πολέμου της Κύπρου του 1974, «ως υπόμνηση των κοινών αγώνων για ελευθερία και ως φόρος τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και το 1940 και σε όλους τους εθνικούς αγώνες».

ΑΥΤΟ που τώρα αναμένουμε, είναι να δούμε να υλοποιείται σύντομα η διαβεβαίωση Καμμένου για τις δέουσες τιμές στους αγωνιστές του 1974, πεσόντες και εν ζωή. Η στάση έναντι αυτών από όλες γενικά τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας στα 41 χρόνια που πέρασαν από τότε, έχει ξεπεράσει και τα όρια της αχαριστίας. Αμ’ έπος, αμ’ έργον, λοιπόν.

Νίκος Παπαναστασίου

nikospa.wordpress. com

28.10.2015

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.