Νίτσα Χατζηγεωργίου, «το ιερό σκεύος» του αγώνα της ΕΟΚΑ

ΝΙΤΣΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μικρό μνημόσυνο στην τεράστια εθνική προσφορά της

ΤΑ δάκτυλά μου στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μου τρέμουν… Τα μάτια μου κοιτούν την οθόνη και δακρύζουν… Το μυαλό μου θολώνει από τα όσα ξέρω για τη Νίτσα Χατζηγεωργίου, το «ιερό σκεύος» του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και προσπαθώ να τα γράψω.

Ο ΜΑΡΤΗΣ του 1968, με τον πλούτο των χρωμάτων από τα χιλιάδες λουλούδια που κοσμούν βεράντες και κήπους, μαζί το απέραντο πράσινο στους κάμπους του νησιού μας, έμελλε να ήταν ο τελευταίος μήνας της μαρτυρικής ζωής της Νίτσας. Κι ας ήταν μόνο 37 χρονών! Στις 11 του μηνός βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της με μια Καινή Διαθήκη πάνω από τα χέρια της. Πού; Σ’ ένα πολύ φτωχικό σπίτι στον Άγιο Δομέτιο, όπου ζούσε με τη μητέρα της. Δυο γυναίκες στριμωγμένες κάτω υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, σε σημείο που πολλές φορές να μην έχουν τίποτε για την καθημερινή διατροφή, την επιβίωσή τους!..

ΤΙ έγινε; Πώς εγκατέλειψε η Νίτσα τόσο πρόωρα τα γήινα; Ήταν άρρωστη βαριά; Όχι. Ναι, πολλά την ταλαιπωρούσαν, κυρίως ψυχολογικά από την κακοψυχία και την εμπάθεια πολλών, αλλά αυτά δεν ήταν για θάνατο. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, λοιπόν, η Νίτσα δο-λο-φο-νη-θη-κε! Όχι με όπλο ή μαχαίρι, αλλά με τα χέρια των δολοφόνων της: Στρα-γγα-λί-στη-κε! Τα βρομόχερα των εκτελεστών έσφιξαν τόσο πολύ το λαιμό της, μέχρι που ξεψύχησε! Και τότε μόνο την άφησαν. Έτσι, κι ενώ οι εγκληματίες έφευγαν στα σκοτρινά ευχαριστημένοι για ην ανόσια πράξη τους, η Νίτσα Χατζηγεωργίου, η λαμπρή αγωνίστρια της ΕΟΚΑ, το «ιερό σκεύος «του έπους του 1955-59 παρέμενε νεκρή στο κρεβάτι της. Ήταν μια νύχτα όχι όπως τις άλλες γιατί προμηνούσε θάνατο στην κάθε της στιγμή…

Η «αδιάφορη» κομμώτρια, κορυφαία αγωνίστρια

ΜΟΛΙΣ 21 χρονών το 1955 η Νίτσα, δίδει πρόθυμα τον όρκο και μπαίνει στην ΕΟΚΑ. Φτωχή η οικογένειά της, λίγα τα γράμματά της, δυνατός όμως μέσα της ο πόθος για Ελευθερία. Εργάζεται ως κομμώτρια στο κομμωτήριο «Τεγγεράκη» στο κέντρο της Λευκωσίας, για το ψωμί της ίδιας αλλά και της μητέρας της. Δραστηριοποιείται από νωρίς στην Οργάνωση έντονα, ακόμα και στο χώρο τη δουλειάς της, οπόθεν περνούν καθημερινά πολλοί Άγγλοι και Αγγλίδες. Παίρνει την κάθε πληροφορία που ενδιαφέρει την ΕΟΚΑ και τη μεταδίδει αμέσως. Διακινεί και αποκρύπτει υλικό.  Συνεργάζεται και βοηθά αγωνιστές που δρουν στη Λευκωσία και στον Άγιο Δομέτιο. Κι όλα αυτά με κάθε προσοχή και εχεμύθεια. Κανένας δεν την υποψιάζεται. Κανένας δεν καταλαβαίνει τον έξυπνο υποκριτικό τρόπο δράσης της. Αντίθετα, όλοι την θεωρούν «άσχετη» και «αδιάφορη»!

ΑΝ είναι να παραθέσει κανείς τα περιστατικά δράσης της Νίτσας, οι σελίδες θα ήσαν ατέλειωτες. Αλήθεια, τι να γραφτεί πρώτο και τι δεύτερο. Όλα σημαντικά, με την ίδια προθυμία, το ίδιο θάρρος, την ίδια τόλμη της πάντοτε. Η αρχή για συμμετοχή της σε δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές σημαδεύτηκε με τις προσπάθειες της ΕΟΚΑ να πετύχει την απόδραση από τις Φυλακές του ήρωα Μιχαλάκη Καραολή, που τελικά, όμως, απαγχονίστηκε με τον Ανδρέα Δημητρίου. Ήταν προς το τέλος του 1955, όταν ο Καραολής ήταν καταδικασμένος σε θάνατο και πολλά ήσαν τα βράδια που η Νίτσα παραμόνευε στην περιοχή των Φυλακών μαζί με άλλους αγωνιστές ,για να πάρουν τον Καραολή. Η κορμοστασιά της, το επιβλητικό παρουσιαστικό της, η απαράμιλλη ομορφιά και τα πλούσια σγουρά μαύρα μαλλιά της, το προσεγμένο της ντύσιμο και η άψογη περιποίηση του προσώπου της, έδιναν στον καθένα που την έβλεπε την εικόνα μιας κοπέλας με τα όλα της, μιας νέας που, στην ηλικία που ήταν, ξεχώριζε και αποτελούσε αντικείμενο προσοχής και θαυμασμού.

Νεανική συναναστροφή; Όχι, δεν ήταν

ΜΕ αυτό τον πλούτο φυσικών προσόντων, η Νίτσα ξεγελούσε ακόμα και τους πιο έμπειρους πράκτορες και ανακριτές των Άγγλων αποικιοκρατών. Η παρουσία της οπουδήποτε με άντρες αγωνιστές, μόνο ως φλερτ και ως νεανική συναναστροφή εκλαμβανόταν από τους Άγγλους. Κι όμως. Η νεανική εκείνη ύπαρξη έκρυβε μέσα της μια ξεχωριστή αγωνιστική φυσιογνωμία. Μια πυρέσσουσα ψυχή, που ήταν δοσμένη σε όλα στον αγώνα.

Η Νίτσα Χατζηγεωργίου ήταν εκείνη που βοήθησε στη μεταφορά του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου από τη Λευκωσία στην Κακοπετριά, μετά τη μετακίνηση του Σταυραετού του Μαχαιρά από τον Πενταδάκτυλο στο Τρόοδος. Η Νίτσα Χατζηγεωργίου ήταν εκείνη που ειδοποίησε την ΕΟΚΑ για τις κινήσεις των περίφημων «διδύμων» – έμπειρων πρακτόρων των Άγγλων που εστάλησαν από το Λονδίνο ειδικά για να ανιχνεύσουν τον τόπο διαμονής του Αρχηγού Διγενή και να τον συλλάβουν – γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την εκτέλεσή των δυο, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Λευκωσίας. Η Νίτσα ήταν εκείνη που συνόδευσε πλειστάκις τον Γιαννάκη Στεφανίδη, τον Χαράλαμπο Ευσταθίου (τον «Βράχο» της ΕΟΚΑ) και άλλους αγωνιστές σε αποστολές σε ολόκληρη την Κύπρο για να μεταφέρουν όπλα ή για να μετακινήσουν καταζητούμενους. Η Νίτσα ήταν εκείνη που, όπως θα δούμε στη συνέχεια, δέχτηκε να παρασύρει με τον τρόπο της Άγγλους αξιωματικούς, για σκοπούς ομηρείας τους από την ΕΟΚΑ και ανταλλαγής τους με μελλοθάνατους αγωνιστές, γεγονός που απέβη αιτία  για τη σύλληψη και τον απάνθρωπο βασανισμό της στο κολαστήριο της Ομορφίτας.

ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ σ’ αυτά μόνο, ως πρώτο μέρος του αφιερώματός μας για την απαράμιλλη αγωνίστρια Νίτσα Χατζηγεωργίου, με την παράκληση προς όλους για συμμετοχή στο ετήσιο μνημόσυνό της, που θα γίνει την Κυριακή 8 Μαρτίου στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου, στον Άγιο Δομέτιο.

(Αρχείο Νίκου Παπαναστασίου)

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ: Η μακρά παραμονή της Νίτσας Χατζηγεωργίου στις Φυλακές, ο σοβαρός κλονισμός της υγείας της από φρικτά βασανιστήρια και απάνθρωπες συμπεριφορές, ο μετά τον αγώνα αφόρητος ψυχολογικός πόλεμος εναντίον της, η εκδικητική εκδίωξη από την εργασία της, ο διασυρμός και η απομόνωσή της, ο στραγγαλισμός της και η διασπορά του φρικτού ψεύδους ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, η ανασκαφή του τάφου της και το πέταγμα των κοκάλων της και η επαινετή πρωτοβουλία συναγωνιστών της να τοποθετήσουν προτομή της έξω από το οίκημα της ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου, ως αναφορά στους αγώνες της και ως «αιωνίαν ανάμνησιν» της τεράστιας εθνικής προσφοράς της.

6.3.2015

This entry was posted in ΙΣΤΟΡΙΑ. Bookmark the permalink.

1 Response to Νίτσα Χατζηγεωργίου, «το ιερό σκεύος» του αγώνα της ΕΟΚΑ

  1. Παράθεμα: Χωρὶς ὅρια προσφορά, σὲ μίαν …πατρίδα ποὺ «τρώει τὰ παιδιά της»!!! – ONLINE-PRESS

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.